Älä anna yliaktiivisen rakon hallita elämääsi.

Vinkit

  • Vähennä kahvin, teen ja muiden virvokkeiden juomista ilta-aikaan.
  • Rakkoa voi kouluttaa virtsaamisvälejä pidentämällä.
  • Hygieniasuoja auttaa, kun vessaan ei ehdi ajoissa.
  • Kun pissaa pääsee karkaamaan ponnistaessa, aivastaessa tai yskiessä, saattaa kyseessä olla ponnistusinkontinenssi. Siihen auttaa lantiopohjan lihasten vahvistaminen niitä jumppaamalla.
  • Tupakointi pahentaa naisten rakkovaivoja (Tähtinen et al. Obstet Gynecol 2011; 118:643-9)

Kun saat lääkäriltäsi taudinmäärityksen, saat myös neuvoja ja tarvitsemasi hoidon.

Lääkehoito

Yliaktiivisen rakon hoidon tavoitteena on vähentää virtsaamiskertoja ja virtsankarkaamista sekä pakko-oireita.

Yliaktiivista rakkoa ja muita virtsarakon toimintaan liittyviä vaivoja hoidetaan eri tavoin. Kun saat lääkäriltäsi taudinmäärityksen, saat myös neuvoja ja tarvitsemasi hoidon.

Ylivoimaisesti yleisin yliaktiivisen rakon hoitomuoto on lääkehoito: Saatavilla olevat lääkkeet hillitsevät ja rauhoittavat yliaktiivista rakkoa ja lisäävät rakon tilavuutta. Lääkkeiden avulla vaivat helpottuvat tai jopa lakkaavat kokonaan. Tarvittaessa lääkäri (esim. terveyskeskuslääkäri, gynekologi, urologi tai työterveyslääkäri) määrää sopivan lääkkeen. Lääkehoitoon on hyvä yhdistää myös rakon harjoitus. Rakkoa voi opettaa pidättämään pidempään ja sillä tavoin vähentää vessassa käyntejä.

Lantioseudun sähköstimulaatiohoidon on todettu auttavan joitakin potilaita. Kaupoista ja apteekeista on saatavilla virtsankarkailuun tarkoitettuja suojia, mutta ne eivät kuitenkaan poista itse ongelmaa.

Yliaktiivisen rakon hoitoon käytettävät lääkkeet ovat reseptilääkkeitä.

Rakon harjoittaminen

Yliaktiivista rakkoa on mahdollista harjoittaa. Tavoitteena on oppia hallitsemaan virtsarakon tyhjenemistä paremmin. Tarkempia neuvoja antavat lääkärit ja fysioterapeutit.

Fysikaalinen hoito

Yliaktiivista rakkoa voidaan hoitaa myös fysioterapialla. Hoitoja antavat fysio- tai uroterapeutit. Lantioseudun sähkösimulaatiohoidon on todettu auttavan joitakin potilaita. Omaehtoinen lantionpohjan lihasten voimistelu on oleellinen osa hoitoa.

Yliaktiivinen rakko on kohtuuton riesa - siitä on turha kärsiä.

Yliaktiivinen rakko ja sen hoito

Yliaktiivinen rakko on kohtuuton riesa - siitä on turha kärsiä. Oppaasta saat perustietoa yliaktiivisesta rakosta ja sen hoidosta.

 Lataa opas Pfizer.fi-sivustolta