Lääkärin vastaanotolla

Lääkäri osaa tehdä oikean diagnoosin

Monet terveyskeskuspotilaat kärsivät virtsavaivoista. Virtsan pidättämiseen liittyvien ongelmien hoito on siis terveyskeskuslääkäreille arkipäivää.

Koska eri virtsavaivat vaativat erilaisia hoitoja, on tärkeää käydä lääkärin vastaanotolla. Hän osaa arvioida, minkälainen hoito auttaa sinua parhaiten.

Mitä lääkäri tutkii?

Sairauskertomus

Lääkäri kysyy sinulta oireistasi, muista mahdollisista vaivoista ja sairauksista sekä lääkityksestä. Esimerkiksi ummetus saattaa vaikuttaa virtsaamistarpeeseesi. Jotkut lääkkeet, kuten eräät verenpainelääkkeet poistavat nestettä kehostasi ja lisäävät vessakäyntien tarvetta.

On tärkeää kertoa, miten virtsaamisongelmat vaikuttavat arkeesi ja miten usein käyt vessassa. Oireiden perusteella lääkäri pystyy tunnistamaan vaivan ja suosittelemaan sinulle sopivaa hoitoa.

Testaa, kärsitkö yliaktiivisesta rakosta. Ota testi mukaan lääkärin vastaanotolle.

Tutkimukset

Ennen kuin lääkäri voi varmuudella kertoa, minkä tyyppisestä virtsavaivasta kärsit, on tehtävä selventäviä tutkimuksia.

Mitä tutkitaan?

Tutkimukset ovat yksinkertaisia. Virtsanpidätysongelmista keskustellaan ja esitetään tarkentavia kysymyksiä oireista. Tässä on suureksi avuksi etukäteen 2-3 päivän ajalta täytetty virtsaamispäiväkirja. Naisille voidaan tehdä gynekologinen tutkimus ja miehille eturauhastutkimus. Lisäksi yleensä tutkitaan virtsanäyte. Nämä tutkimukset voidaan tehdä terveyskeskuksessa. Terveyskeskuslääkäri voi kirjoittaa tarvittaessa lähetteen gynekologille tai urologille jatkotutkimuksia varten.

Virtsaamispäiväkirjan pitäminen auttaa saamaan paremman käsityksen oireistasi. Päiväkirjaa pidetään vähintään 2-3 päivän ajan, jotta asiasta saataisiin mahdollisimman todenmukainen käsitys. Päiväkirjasta käy ilmi, kuinka monta kertaa vuorokaudessa sinun on käytävä vessassa ja kuinka usein virtsaa karkaa. On myös tärkeä tietää, kuinka paljon nestettä nautit vuorokaudessa, sillä liiallinen nesteen nauttiminen voi pahentaa yliaktiivisen rakon oireita.

Fyysinen ponnistustesti tehdään, jos lääkärisi epäilee vaivojesi liittyvän ponnistusinkontinenssiin eli jos virtsa karkaa esimerkiksi yskiessä tai hyppiessä.

Virtsanpidätysongelmien oireet ja hoidot ovat tuttuja terveydenhuollon ammattilaisille.

Terveydenhuollon ammattilaiset tuntevat ja ymmärtävät sosiaaliset paineet ja vaikeudet, joita virtsavaivat aiheuttavat. Monissa terveyskeskuksissa ja sairaaloiden urologisten poliklinikoiden yhteydessä toimii virtsanpidätysongelmiin erikoistuneita sairaanhoitajia ja uroterapeutteja. Vaikka virtsavaivat johtuvat eri syistä ja oireet vaihtelevat, saat heiltä apua juuri omaan ongelmaasi.

Rakon hallinnan menettäminen rajoittaa elämää ja voi vaikuttaa kielteisesti itsetuntoon. Epävarmuuteen ja häveliäisyyteen ei kuitenkaan ole aihetta, vaan kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Virtsanpidätysongelmiin löytyy monia hoitokeinoja. Esimerkiksi yliaktiivisen rakon hoitoon on tehokkaita lääkkeitä. Lääke rauhoittaa rakon toimintaa ja vessassa käynnit vähenevät, minkä useimmat kokevat erittäin vapauttavaksi. Rakon harjoittamisella voidaan tehostaa hoidon onnistumista. Lääkäriltä saat lisätietoa hoidoista.

Varaa aika lääkärin vastaanotolle jo tänään!